מעברים- מידע חשוב להורים לקראת פתיחת שנת הלימודים (עברית - ערבית)
להורים שלום,
לקראת פתיחת שנת הלימודים הכנו לכם מספר טיפים שיכולים לסייע לילדכם ולכם במעבר משלב לשלב בגן ובבית הספר
בברכת שנת לימודים פוריה ומצמיחה!
צוות מנהל החינוך
- ההתפתחות איננה קו רציף וללינארי אלא תהליך רצוף עצירות, נסיגות והתקדמויות, כאשר בכל שלב הילד מתאמץ ורוכש מיומנויות וכלים נוספים כדי להתמודד עם אתגרים חדשים.
- יכולת ההסתגלות, שהיא היכולת להתמודד עם אתגרים משתנים, היא תוצר של חשיפה והתנסות של הילד במצבי תסכול והתמודדות אשר עימם הילד לרוב מצליח להתמודד.
- תפקיד ההורים בכל שלב וגיל לאפשר לילדם יותר ויותר אתגרים מתונים, לקדם את היכולת של הילד תוך פיתוח ציפיות נוספות לצד מתן תמיכה מקסימאלית ועזרה המינימאלית הנדרשת.
- פעמים רבות בגיל הרך יש חשיבות להתמודדות עם תחומי הקושי בהם הילד פחות מוכשר, תוך ויתור מסוים על התקדמות רק בתחומי החוזקה, זאת כדי לא ליצור פערים התפתחותיים גדולים מידי בין תחומי תפקוד שונים.
- כל שינוי הוא סיכון אך גם סיכוי והזדמנות, שינויים טבעיים וצפויים מאפשרים לרוב הכנה, התמודדות והסתגלות טובים ההופכים לחיסון הפסיכולוגי של הילד, לתפיסת עצמית של מסוגלות בהתמודדות עתידית עם שינויים ומעברים.
- בכל שינוי, התמודדות ומעבר חשוב לשקף לילד את הצלחתו המלאה גם אם היא חלקית, להתייחס להתמודדות הפעילה שלו בתהליך, לנכס ולשייך לו את ההצלחה והיכולות.
- הרגלים ודפוסים מקובעים מצמצמים קשיים וחיכוכים אך גם מצמצמים חשיפה לאתגרים, התמודדות עם חוסר ודאות, והזדמנויות לסיכויים התפתחותיים נוספים.
- בכל מעבר ושינוי, הילד בוחן את העתיד שאיננו מכיר עדיין דרך עיני הוריו והדמויות המשמעותיות, האם מדובר בסכנה עבורו או לא? האם מאמינים ביכולותיו, או שמא חוששים לו, מאחר שהם שחושבים שהוא איננו חסון מספיק?
- לקראת מעברים, תמיד טוב להקדיש זמן יחד עם הילד, לעגן את הקשר סביב קביעות של זמן או משימה, לשתף פעולה בעבודה משותפת (אפיית עוגה, הכנת גינה, עריכת שולחן, בניית מבנה...) בעלת מאפיינים מאתגרים, לא בטוחים, מתמשכים בהם ההתמדה וההתמודדות המשותפת מאפשרת לראות את הקשיים בתהליך בפורפורציות ולהגיב באופן מותאם, לחפש דרכים שונות לפתרון בעיות ולתת לילד חיזוקים על יכולותיו ואופיו המתמודד.
- שינויים ומעברים פתאומיים, בלתי צפויים, כפויים ולא ברורים, הינם בעלי פוטנציאל של קושי גדול יותר, ואז הילדים זקוקים יותר להוריהם יציבים, בטוחים, מאפשרים ומאמינים.
- תמיד כאשר ההורים חוששים מהמעבר או מהעתיד, חשוב לבדוק בהקדם את המציאות, את הגורמים לדאגה והאם היא מאפילה על יכולתו של הילד להתמודד.
المراحل الانتقالية – معلومات مهمة للأهل
بمناسبة حلول السنة الدراسية
اعداد: عدي بيري ( תחנת העמקים )
تحية وبعد
بمناسبة افتتاح السنة الدراسية اعددنا لكم بعض النصائح التي تساعد ابنكمابنتكم في المراحل الانتقالية سواء : من البستان الى الاول، او من السادس الى السابع.
مع خالص امنياتنا للجميع بسنة دراسية مثمرة وناجعة
د. ميخال سدان وطاقم قسم التربية في المجلس الاقليمي جلبوع
- تتميز عملية التطور والنمو بسيرورة مليئة بالمنعطفات، المتغيرات والمراحل الانتقالية. وكل تجربة ومرحلة تساهم بإكساب ابناءنا المعدات والأدوات للمضي قدما والتغلب على التحديات والمصاعب الجديدة.
- القدرة على التأقلم ومواجهة تحديات جديدة مستقبلية هي ناتجة عن تعامل وتجاوز ناجح لمواقف محبطة ومعقدة في الماضي
- يتمثل دور الأهل، بجميع المراحل التطور، بالدعم والمساعدة بكل تحد او منعطف مع الحفاظ على استقلالية الولد وتمكينه من التعامل مع المواقف الجديدة وفقا لشخصيته الخاصة واسلوبه
- هناك اهمية واضحة لمساعدة الولد في جيل الطفولة خاصة في المجالات التي يشعر بها بعدم التمكن. هذه المساعدة تساهم في خلق التوازن بين قدراته المختلفة
- مهم جدا ان نتذكر الخطر الكامن في كل تغيير او مرحلة دون ان ننسى او نتجاهل انه فرصة كبيرة وأمل
- التأقلم مع المتغيرات والمراحل يحتاج الى التحضير المسبق. والنجاح في التأقلم يبني حصانة نفسية تساعد على التعامل ومواجهة الازمات في المستقبل
- ضمن كل مرحلة انتقالية او تغير يجب ان نعير اهتماما واضحا وتقدير لكل نجاح يحققه الولد وان كان جزئيا.
- منح الولد شعور الثقة من ايماننا بقدراته وامكانيته يجب ان يكون المبدأ الثابت في جميع المراحل والمتغيرات
- العمل المشترك وخلق التواصل الدائم مع الولد هو الحل الامثل لمواجهة اي ازمة لديه.
- لكل ولد شخصيته واسلوبه المتميز والخاص لمواجهة التغيرات العامة والمراحل التي يمر بها الجميع، لذا يجب ان نكون جانبه للمساعدة مع الحفاظ على شخصيته وتفرده بالمواجهة
- التغيرات الطارئة والمفاجئة تتطلب دعما ومتابعة عن كثب لخلق بيئة امنة